Dolgu Estetiği, yaş, sigara kullanımı, güneş ve yer çekiminin sonucu olarak, ciltte zamanla kollajen azalmasında ve kırışıklıkların giderilmesinde önemlidir. Ve bu sürece müdahale edilmediğinde yüz bölgesinin yağ miktarı hem azalır hem de yağların yeri değişerek yüzümüzde sarkıklıklar oluşmaya başlar. Oluşan sarkıklıklar ve çukurlar dolgu estetiği ile düzeltilirler.
Dolgu estetiğini basite indirgemek gerekirse; hacim yetersizliği olan bölgeye yapılan takviye işlemidir. Ancak bu sadece basite indirgenmiş halidir. Dolgu estetiği yapılan bölgedeki etkisi, kullanılan dolgunun türüne, yapısına ve tabi ki kalitesine göre değişir.
Yüz dolgusu estetiği; kırışıklık gidericinin üst yüz bölgesindeki gençleştirici etkisinin, alt yüz bölgesindeki muadilidir denilebilir. Ve kırışıklık giderme ile yok edilemeyen, daha önceden de bahsettiğim ‘pasif kırışıklıklar’ yüz dolgusu ile kombine edildiğinde, %100′ e varan derecede düzelme sağlar.
Son dönemde oldukça popüler ve oldukça başarılı sonuçları olan bir işlem olmasına rağmen bu konuda yetkisi olmayan hekim ve hekim dışı birçok kişinin olaya dâhil olmasından dolayı halkımızda oldukça önyargısı oluşan bir işlemdir.
Daha detaylı bilgi vermeden önce dolguların kalıcılık süresi hakkında sizleri aydınlatmak istiyorum. Dolgu yapılan alana enjekte edildikten sonra cildimizin altındaki yapıya bütünleşmiş olur ve bir takım kimyasal reaksiyonlar başlar. Bu dolgunun metabolize edilme fazıdır ki, dolgu yapıldığı an itibariyle bu faz başlar. Dolgunun kalitesine göre ve yapısına göre 9 ay ile 3 yıl arasında değişir.
Kimyasal süreci etkileyen diğer süreç mekanik süreçtir. Yani dolgu yapılan bölgenin hareketli olup olmamasıdır. Örneğin; dudak dolgusu ile nazolabial bölgeye veya alın bölgesine yapılan dolgunun aynı sürelerde erimesini beklemek çok doğru değildir. Dudak hareketli bir bölge olduğu için, diğer alanlara göre dudak dolgusunun erime süresi daha kısadır.
Dolgunun erime süresini etkileyen bir diğer faktör de, kişinin yaşam tarzıdır. Sigara, alkol tüketimi fazla olan, uyku düzeni olmayan kişilerde dolgunun da verimi ister istemez azalmaktadır. Kaliteli bir dolgu kullanıldığında, en uygun koşullarda kalıcılık süresi 9-18 aydır ve bu süre kişiden kişiye değişmektedir.
Dolgu estetiği yaptırırken ilk dikkat etmeniz gereken, hijyenik bir ortam olup olmadığı ve uygulamayı yapacak olan kişinin plastik cerrah veya dermatolog olup olmadığıdır. Uygulama yetkili uzman doktorlar dışında yapıldığında istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Dolgu estetiği yaptırırken dikkat etmeniz gereken diğer nokta; Dolgu Enjektörünün Ambalajından Yeni Çıkarılıp Çıkarılmadığıdır! Bunu neden anlatıyorum? Çünkü kaliteli dolgu demek, pahalı dolgu demek ve bu sebeple 1 ml’ lik enjektörün yarısını size, yarısını bir başka hastaya kullanmak isteyenler olabilir. Bunun sebebi maliyeti düşürmek ve dolayısıyla hak ettiğinden daha ucuza işlem yapmaktır. Enjektörün yeni olmasından sonra eğer dolgudan artan olduysa, mutlaka o dolgunun barkot numarasını isteyiniz veya kalan miktarı talep ediniz. (Ben hastalarımın gözlerinin önünde dolgu malzemesini açıyor ve kalan miktar olursa 15-20 gün içinde touch-up dediğimiz rötuş prosedürü için hastaya teslim ediyorum.)
Bu neden önemli? Eğer dolgunun kalanı bir başka hastaya kullanılırsa, enjektörün ucu değiştirilmiş olsa dahi diğer hastanın mikrop kapma ve enfekte olma ihtimali vardır. Bu sizlerin sağlığını riske atan bir uygulamadır.
Dolgu, hacim olarak yetersiz görülen her bölgeye (yüz, gövde, bacak, vs.) yapılabilir. En popüler uygulamalar dudak ve hüzün çizgileri (nazolabial oluk ve marıonette çizgileri) olsa da, hacim verme işlemi her bölgeye dikkatli bir şekilde uygulanabilir.
Dikkat edilmesi gereken şey hastanın isteğidir ve hastanın isteğine göre kullanılacak miktarı belirlenir. Örnek vermek gerekirse, dudak dolgusu için uygulanan miktar her hastada aynı değildir. Bazı hastaların dudak hacmi yeterli iken, kontur kısmı belirgin değildir ve kontur belirginleştirme için kullanılan dolgu miktarı ile hacim vermek için gereken miktar aynı değildir. Bazı hastalara 1 ml dolgu istediği sonucu alması için yeterli iken, bazı hastalara 2 ml ve daha fazla gerekebilir. Bunun kararını en iyi doktorunuz ve siz verebilirsiniz.
Yaşlanmayla beraber dudak bölgesinde dermis tabakasında incelme, hacim kaybı ve dudak konturunda düzleşme meydana gelir. Dudak dolgusu yapmak için yetkili uygulayıcının bu değişimleri göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Dudak dolgusu yaparken hasta isteği ön planda olmalıdır. Sizi aynaya baktığınızda nasıl bir dudak yapısı sizi mutlu ediyor, öncelikle bunun kararını vermelisiniz. Siz karar verdikten sonra, eğer istediğiniz şey anatomik ve tıbbi olarak uygun ise gereken miktar hesaplanır ve dudak dolgusu işlemine başlanır.
Dudak dolgusu yapılırken uyuşturucu krem veya iğne ile lokal anestezi uygulanabilir. Dudak dolgusu işlemi ağrılı bir işlem olmayıp, uyuşturma ile beraber ortalama 30-40 dakika süren bir uygulamadır.
Dudak dolgusu yaparken hastalarımla interaktif olarak işlem yapıyorum, yani her aşamada hastamın fikrini alıyor ve oluşan değişimi görmesine yardımcı oluyorum.
Dudak dolgusu yapıldıktan sonra her hastada ödem olacak diye bir kural yok. Ancak ödem oluşması da işlerin ters gittiğinin bir göstergesi değildir elbette. Önemli olan böyle bir durumda neler yapmanız gerektiğidir.
Dudak dolgusu sonrası ödem oluştuğunda, bununla ilgili bilgileri doktorunuz size anlatacaktır.
Dudak dolgusu yapıldıktan sonra ilk 30 gün içinde dolgunun tutunma fazında dudak hattında elinize gelen topaklanmalar olabilir. Böyle bir durumda o bölgeye hafif bir masaj yaparak topaklanmaları dağıtabilirsiniz.
Dudak dolgusunun kalıcılık süresi kişiden kişiye değişmekle beraber 9-12 aydır. Ancak bu demek değil ki 9. aya kadar erimeyecek; dolgu yapıldıktan sonra dudak hareketli bir bölge olduğu için hızlı bir şekilde metabolize olmaya başlar ve erime süreci 9 ayı bulur. Yani 4. aydaki dudak hacminizle 8. aydaki dudak hacminiz arasında mutlaka fark olacaktır. Bu gerçek her ne kadar moralinizi bozuyor olsa da birçok uygulayıcının bunu size anlatmadığını fark etmişsinizdir. Neyse ki dudak dolgusu ve diğer bölgeye yapılan dolgular tamamen kaybolmaz ve %10’luk kısmı kalır ve her tekrarda bu artık etki birikerek dudağınızın hiçbir zaman en eski haline dönmemesini sağlar.
Dudak dolgusu kalıcılık süresi dolgunun kalitesiyle de yakından ilişkilidir ve ortalama dudak dolgusu kalıcılık süresi 8-9 ayı bulmaktadır.
Whatsapp Hattımızdan Bilgi Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.
Dilediğiniz Zaman Bize Ulaşabilirsiniz