Yıllar içerisinde vücudumuzun görünümü ve şekli yaşa bağlı olarak değişir. Bu belirtiler ilk olarak yüzde ortaya çıkar.Hastalar kendilerini hissettikleri yaş ile uyumlu olmayan fiziksel görünümlerinden şikayet ederler.

Yer çekimi, güneş ışınları, stres ve diğer etkenlerin (sigara, alkol,kötü beslenme) etkisiyle yüz derisi sarkar, kırışır, üzerinde lekeler ve düzensizlikler oluşur.Herkesin yaşlanma paterni farklı olmasına karşın bir takım ortak değişiklikler ortaya çıkar. Alın çizgilerinde belirginleşme, kaşlar düşmüş, göz kapağı cildinde sarkıklık, göz altlarında torbalanma ve çizgiler ,ağız kenarında, göz kenarlarında ve kaş aralarında derin çizgiler oluşmuş, yanak sarkmış, çene konturları silinmiş, boyun yağlanmış, boyun perdeleri oluşmuş bir görüntü vardır.Yüz gençlikteki oval görünümden kare şekline dönüşmüştür.Aynı zamanda deri canlılığını kaybetmiş, üzerinde güneş lekeleri ve benler belirmiş, incelmiş ve kırışmıştır.

Yüz germe operasyonları yüz ve boyundaki yaşlanmaya bağlı sarkmaları, kırışıklıkları gidererek ve derindeki dokuları gençlik zamanlarındaki yerlerine alarak genç bir görünüm amaçlar. Sıklıkla bu ameliyatlara göz kapak ameliyatları, boyun germe işlemleri, kaş asma, cilt yenileme işlemleri eşlik eder.

Yüz yaşlanmasında uygulanan tedaviler:
Cerrahi planlama yaparken yaşlanmanın anatomik nedenlerin bilinmesi, sürecin anlaşılması çok önemlidir. Yüz detaylı değerlendirildiğinde yüz derisi incelmiş ve sarkmış, yüz konturları kaybolmuş ve yağ dokusu kaybı görülür.
Hastanın beklentileri, iyileşmek için ayırabilecekleri zamana ya da almak istedikleri sonuca göre ödeyebilecekleri maddi, ruhsal ve bedensel bedellere göre planlama yapılmalıdır.

Sadece deri düzeyinde iyileşme isteyen hastalar dermatolojik(botoks,dolgu,cilt soyma(peeling), laser, prp, radyofrekans vs) işlemlerden fayda görebilirler.
Yüzde ciddi miktarda doku kaybı ve çöküklük olan hastalar, bu yüzeysel tedavilerden minimal fayda görürler.Bu hasta grubuna yüz germe ameliyatı ile yüz konturları optimal düzeyde düzelme sağlanır.

Ameliyat:
Yüz germe ameliyatı genel anestezi altında hastane şartlarında yapılır.Şakaklardaki saç çizgisinden başlayan kesi, kulaklarınızın önünden aşağı doğru devam eder ve kulaklarınızın arkasında, saç derinizin alt kısmında biter.Boynunuzun görünümünü iyileştirmek için çenenizin altında bir kesi yapılır.Yüz ve boyundaki yağlar yeniden şekillendirilir, kas ve dokular sıkılaştırılır. Daha sonra yüz derisi yeniden oluşturulan yüz hatları üzerine örtülür, fazla deri çıkarılır ve yara dikilir. Ameliyat ortalama 4-6 saat sürmektedir.Ameliyat sonrası 1 gece hastanede kalmak gerekmektedir.

Ameliyat sonrası Süreç:
Ameliyattan sonra yüzde genel bir şişlik ve morarma, uyuşukluk, gerginlik ve kuru cilt hissi olabilir. Bunlar ameliyattan sonra 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer. Doku içinde kan birikmesini önlemek amaçlı dren konulur.Drenler 2-3 gün sonra çekilir.Genel kontrol ve pansuman değişimi 5. günde yapılır. Dikişler eriyen tipte değilse 5-7 günde alınır.

Ameliyattan sonra 3. günden itibaren hasta ayağa kalkar ve evdeki işlerini yapabilir. Hasta bir ila iki hafta sonra işine dönebilir. Daha yorucu faaliyetlere iki hafta veya daha uzun süre sonra yeniden başlanabilir. Morluklar yedi ila on gün sonra kaybolmaya başlamalıdır. Ameliyattan sonra birkaç ay güneşe maruz kalma sınırlandırılmalıdır. Hem UVA hem de UVB (ultraviyole) koruma sağlayan bir güneş kremi kullanılması tavsiye edilir.


Riskleri nelerdir?
Anesteziye ya da ameliyata ait bir takım riskler mevcuttur. Bazı riskler; kanama, enfeksiyon, sinir yaralanması(genellikle geçicidir ancak nadir durumlarda kalıcı olabilir), uzamış şişlikler ve belirgin iz görünümü olabilir. Çok sık görülmezler ve tedavileri mevcuttur. Bu tip riskler sigara içenlerde daha sık görülmektedir.