Çene Botoksu (Masseter Botoks) Nedir?

Çene botoksu, botulinum toksinin (botoks ürünü) masseter (çiğneme) kasına enjeksiyon edilmesiyle yapılır. Bu işlem ile kastaki gerginlik; hacimsel dolgunluk, diş gıcırdatma ve diş sıkmanın azalmasıyla geriler.

Çene botoksunun amacı, dişler ve çevre dokulardaki hasarı azaltmak ve gıcırdatma-acı-hasar-gıcırdatma kısır döngüsünü kırmaktır.

Çene Botoksu (Masseter Botoksu ) Etkisi Ne Kadar Sürer?

Çene botoksunun etkisi, çoğu hastada ortalama 6 ay sürer. Etkiyi korumak için müdahale tekrarlanır. Tekrarlar, diş gıcırdatma ve estetik etki için gereklidir.

Çene botoksunun etkisi;

  • Kişiye,
  • Diş sıkmanın şiddetine,
  • Kasların yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir.

Ayrıca, tiroid hastalıkları botoksun etkinliğini azaltabilmektedir.

Çene Botoksu (Masseter Botoksu) Yaptırdıktan Ne Kadar Süre Sonra Etki Eder?

Çene botoksu yaptırdıktan sonra kas aktivitesinin azalması hemen olmaz. Çene botoksunun etkisi genelde 12-72 saatte görülmeye başlar ve iki haftada maksimum etkinliğe ulaşılır.

Hafif bir yüz hacmi azalmasının görünür hale gelmesi 4-6 hafta sürer. Çene botoksunun etkisinin görünürlüğünden emin olmak için uygulama öncesi ve sonrası belirli aralıklarla aynı açıdan fotoğraf çekilebilir.

Çene Botoksu (Masseter Botoksu) Kaç Ayda Bir Tekrarlanmalıdır?

Etkinliği 2-9 ay olan botoks uygulamasının belirli aralıklarla tekrarlanması faydalı olacaktır. Çene botoksu altı ayda bir tekrarlanabilir. Bununla birlikte, daha önce botulinum toksini ile bir dizi tedavi görüldüyse çene botoksunun tekrarlanma aralığı dokuz aya hatta bir yıla kadar da uzatılabilir. Bu durumun nedeni, kasların artık zayıflamış olması ve kasılamamasıdır. Başka bir anlatımla, kaslar mevcut duruma alıştığı için rutin uygulama sonucunda, yani belli aralıklarla yapılan tekrar uygulamayla elde edilen sonucun daha kalıcı olacağı anlamına gelir.

 Özellikle 2’nci uygulamadan sonra daha etkili diş sıkamama hali oluşacaktır. İlk ile 2’nci uygulama 3-4 aydan erken olmamalıdır. Çene botoksunun çok erken sürelerle tekrarlanması kalıcılık süresini kısaltabilir ve botoks direnci geliştirebilir.

Diş sıkmanın devam etmesi durumunda temporal kasın (diğer çiğneme kası) ile masseter kası botoksunun kombine yapılması gerekebilir. Uygulama periyotları, doktor önerisiyle planlanmalıdır.

Çene Botoksunun (Masseter Botoksu) Yan Etkileri Nelerdir?

Çene botoksundan sonra bazı hastalar, yaşadıkları baş ağrısı, nezle gibi olumsuzluklardan botoks uygulamasını sorumlu tutabilmektedir. Bunlar nadir görülen yan etkiler olmakla birlikte ilk 72 saatte botoksun ciddi etkisi olmadığı unutulmamalıdır. Yaşanabilecek olumsuzluklardan uygulamanın sorumlu olmadığının bilinmesi faydalı olacaktır. Ancak yaşanılan yan etkiler hekime bildirilmelidir.

Enjeksiyon bölgesine bağlı olarak, anatomik farklılıklar gösteren hastalarda yanlış kaslara çok yakın botulinum toksini enjekte edilebilir. Bu hastalarda 2-4 hafta boyunca konuşma, içme veya yeme ile ilgili sorunlar görülebilir. Ayrıca, profesyonel bir enjeksiyonla bile morarma ve kızarıklık meydana gelebilir. Bunlar geçicidir. Botoksun uzun vadeli etkilerinden korkulmamalıdır.

Çene botoksu (Masseter Botoksu) Hamilelikte Yaptırılır Mı?

Hamilelere ve emziren annelere botoks uygulanmaz.

Çene Botoksu (Masseter Botoksu) Uygulaması Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Botoks enjeksiyonu cilt üzerinden yapıldığı için uygulama günü makyaj yapmayınız.
  • Aç/tok olmanız, kullandığınız ilaçlara devam etmeniz ile ilgili bir kısıtlama yoktur. Ancak herhangi bir nedenle antibiyotik kullanma sürecindeyseniz bu durumu doktorunuzla paylaşınız.
  • Uygulama günü asprin, ibuprofen, neurofen etken maddeli ilaçlar ve alkol almayınız. Mümkün ise aspirini beş gün önce kesiniz ve alkolü bir gün öncesinden almayınız.
  • Botoks uygulaması herhangi biz iz, kanama, şişliğe neden olmayacağı için uygulama sonrası hemen gündelik hayatınıza dönebilirsiniz.
  • Uygulama sonrası ilk 24 saat, uygulama yapılan bölgeyi ovalamamanız, üzerine yatmamanız, makyaj silme gibi sert hareketlerden kaçınmanız, bölgeye baskı yaratabilecek herhangi bir durumdan kaçınmanız gerekmektedir.
  • Botoks, soğuk zincir ile kullanılan dolayısıyla sıcakta yapısı bozulan bir solüsyondur. Uygulama sonrası hamam, sauna gibi aşırı sıcak uygulamalardan kaçınmak gerekir.
  • Botoks uygulaması sonrası cildinizi en az sekiz saat güneş ışığına maruz bırakmamalısınız ve mümkünse 1-2 hafta yoğun güneşe maruz kalmamalısınız.
  • Uygulama sonrası 3-4 saat yatmamanız, dik durmanız ve özellikle öne eğilme gibi hareketlerden kaçınmanız önerilir.
  • Uygulamanın yapıldığı gün, egzersiz yapmamalı, havuza girmemeli ve iki gün süre ile alkol almamalısınız.
  • En az iki hafta yüz masajından kaçınmalısınız.
  • Uygulama günü duş almamalısınız.
×

Merhaba!

Whatsapp Hattımızdan Bilgi Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

× DOKTORA YAZIN