Meme Başı Onarımı

Günümüzde meme kanseri sonrasında veya daha başka sebeplerle memesini kaybetmiş olan hastalara plastik cerrahi tarafından yeniden meme yapımı çok başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

Kadınsı görünüm ve özgüvenin önemli bir unsuru olan memenin alınması, her kadının psikolojisini büyük ölçüde etkiler. Kanser nedeniyle meme onarımı ameliyatı öncesinde hasta; genel cerrahi, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, medikal ve radyasyon onkolojisi uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından değerlendirilir. Böylece en uygun tedavi yöntemi belirlenerek, operasyon süreci yönetilir.

Meme Onarımı Ameliyatı Nedir?

Meme onarım ameliyatlarında, eksik ya da asimetrik memelerin doğal görünüme ulaşması için yapılan bir operasyondur.. Duruma göre, ya doğrudan kalıcı meme protezi yerleştirilir ya da dokunun esnemesi ve genişlemesini sağlamak için bir süreliğine doku genişletici balon (tissue expander) yerleştirilip sonrasında protez kullanılır.

Meme Küçültme

Kadın vücudunun fiziksel ve görsel açıdan odağı sayılabilecek meme, aynı zamanda büyük ve sarkık yapıda olduğu zaman ciddi sorunların sebebi haline gelebilmektedir. Bu sebeple de meme küçültme, meme estetiği operasyonları arasında tercih edilen yöntemlerden biridir. Büyük ve sarkık meme yapısının sebep olduğu sorunlarda meme küçültme ameliyatı gerekli hale gelebilir. Bu sorunların başında sırt, boyun ve omuz ağrısı, meme altında pişik ve kızarıklık, sutyen askı izlerinin verdiği ağrılar ve memede ağrı gelmektedir.

Meme Küçültme Nedir?

Meme küçültme operasyonunda mevcut memenin büyüklüğüne göre farklı teknikler uygulanarak fazla meme, yağ ve deri dokusu çıkartılarak meme dokusu küçültülüp aynı zamanda dikleştirilmektedir. Böylece aslında meme yapısındaki sarkık ve fazla doku alınarak, vücut yapısıyla uyumlu meme boyutu elde edilmektedir. Meme küçültme ameliyatının amacı, kişinin gövde yapısına uyan dik bir meme elde etmek ve böylece meme yapısına bağlı olarak ortaya çıkan ya da çıkabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmektir.

Meme Büyütme

Meme büyütme, silikon implant olarak da adlandırılan protezler yardımıyla veya yağ enjeksiyonu ile küçük göğüslü kadınların göğüslerinin istenilen boya getirilmesi işlemine ve bunun için yapılan ameliyata verilen isimdir.Her kadın güzel olmak ister, güzel göğüslere sahip olmak istemeyen kadın ise düşünülemez. Bazen memelerin çift ya da tek taraflı gelişme kusuru sonucu ya da gebelik sonrasında kilo alıp vermeye bağlı, meme dokusu hacmini kaybedebilir ve normalden daha küçük  bir hal alabilir. Bu ve benzeri durumlarda daha iri, daha dolgun, daha büyük, estetik olarak daha güzel göğüsler elde etmek için, meme büyütme ameliyatı yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki her kadın güzel bir çift memeyi hakeder. Göğüs estetiği ile güzel memelere kavuşmak mümkün.

Meme Büyütme Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Memelerinin küçük olduğunu düşünen kadınlarda vücut hatlarındaki orantısızlığı, özellikle kalça-göğüs oranını düzeltmek için meme büyütme ameliyatı yapılırGebelik sonrası meme hacmindeki kaybı düzeltmek için (Bazı durumlarda memelerde sarkma da olabilir. Bu durumda meme kaldırma- toplama ameliyatı da yapılması gerekebilir.)Meme büyüklüğünde simetrinin sağlanması için meme büyütme ameliyatı : Çoğu kadında memeler simetrik değildir. Bu durum çok belirginse memenin büyütülmesi gerekir.Çeşitli durumlarda memeyi yeniden oluşturmak için (Örneğin meme kanseri ameliyatı sonrası, doğuştan meme olmaması …Tıbbi ya da kozmetik nedenlerle yerleştirilen meme implantlarının (protezlerinin) eskimesi, özelliğini kaybetmesi veya o bölgede bir sıkıntı yaratması nedeniyle değiştirilmesi gerektiği içindir.

Jinekomasti

Jinekomasti ile alakalı klinik bulgular, teşhisi ve tedavisi ile alakalı bilgileri sizlere aktarmak istedik. Estetik cerrahi hastanemizde yer verdiğimiz jinekomasti tedavisinin ayrıntılarına erişin ve bu ayrıntılar ile alakalı detaylara erişin.

Jinekomasti; erkekte meme büyümesi anlamına gelir. Erişkin erkeklerin yaklaşık yarısında gözlenebilen jinekomasti, estetik sorunların yanı sıra kişinin yaşam kalitesini düşüren psikolojik problemlere de neden olabilir. Göğüslerin istenen formda olmaması; utanma, özgüven eksikliği, kaygı, kıyafet seçiminde zorluk, hatta depresyon gibi psikolojik ve sosyal problemlere yol açabilir. Jinekomasti; meme bezlerindeki büyümeye bağlı olarak (glandüler tip), yağ dokusu fazlalığına bağlı olarak (yağlı tip) veya hem meme bezi hem de yağ dokusu fazlalığına bağlı olarak (mikst tip) ortaya çıkabilir. Meme bezi artışına bağlı olarak ortaya çıkan jinekomastide memeler kadın memesine daha çok benzediği için bu tip jinekomasti kişinin beden algısını daha çok bozabilir. Bebeklik, ergenlik ve yaşlılık döneminde tedavi gerektirmeyen ve genellikle birkaç yıl içerisinde ortadan kaybolan jinekomasti gözlenebilir.

Jinekomasti Türleri

Bu patolojinin tipi gerek muayene gerekse yapılacak ultrason eşliğinde tespit edilebilir. Sıklıkla pratikte karşılaşılan hem meme hem de yağ dokusunun birlikte fazla olduğu durumlardır. Jinekomastinin çok belirgin bir nedeni olmamakla birlikte pratikte karşılaşılan durum, idiopati, nedensiz ya da konjuental olan tipleridir çünkü mevcut durumdaki hastalıklar hormon bozuklukları, karaciğer rahatsızlıkları, siroz, uyuşturucu kullanımı, alkol bağımlılığı, kanser vb. söz konusu olduğunda hasta jinekomastiden çok bu durumlardan sıkıntı duyar. Dolayısıyla bu şartlar altında gelişen jinekomastiyi nedensiz olarak sınıflandırabiliriz. Jinekomastinin genel manada üç farklı türü bulunur. Bunlar; Meme dokusunun fazla olması, Yağ dokusunun fazla olması, Hem meme hem de yağ dokusunun fazla olması.

Jinekomasti aynı zamanda 14-15 yaşlarında geçici jinekomasti olarak ta karşımıza çıkmaktadır. Bu durumun herhangi bir tedaviye ihtiyacı yoktur. 17-18 yaşlarında kendiliğinden geçer. Ancak 17-18 yaşlarına kadar geçmeyen bir jinekomasti varsa ve devam ediyorsa bu artık normal jinekomasti sınıfına girer ve tedavi olması gerekir. Tedavi şekli ise cerrahi yöntemdir Jinekomastinin tedavisi farklılık göstermez. Tek ve net olarak cerrahi yöntem uygulanmalıdır.

Erkekte Meme Büyümesinin Sebepleri

Jinekomasti herhangi bir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabilir. Hormon tedavileri, giyilen atletler, dışarıdan kullanılan birtakım yöntemler, fazla spor yapmak, kilo verme gibi eylemlerin hiçbirisi jinekomastiyi düzeltmez. Bunun nedeni ise, kilo verildiğinde meme dokusunun yine aynı yerinde kalmasıdır. Hatta jinekomastinin en masumane nedenlerinden biri bilinenin aksine fazla kilo vermektir almak değildir. Aynı zamanda hastalar fazla kilo almışsa bu da bir fazla yağ dokusundan kaynaklı bir jinekomasti sebebidir ancak hastanın kilosunu vermiş olması jinekomastinin düzeleceği anlamına gelmez. Sonradan yapılacak fazla spor da jinekomastiyi düzeltmeyecektir. Bu girişimler meme dokusunu daha sert ve belirgin bir hale getirebilmektedir. Jinekomastiye en sık neden olan durumlar şunlardır:

Göğüslerde yağ dokusu artışına yol açan kilo alımı, Hormon bozuklukları, Kalp ilaçları, kanser ilaçları, hormon içeren ilaçlar, antidepresanlar, amfetamin ve kortizon, Alkol ve uyuşturucu kullanımı, Akciğer ve karaciğer kanseri başta olmak üzere bazı kanser tipleri, Testis (yumurtalık) ve böbrek üstü bezi tümörleri, Tiroid bezi hastalıkları (guatr).